VÍNA
Vína se vyrábějí z rozmanitého množství odrůd Révy vinné, kterých za posledních 3000 let vzniklo samovolným křížením a v současnosti převážně šlechtěním na několik tisíc druhů.
Vína (a mošty) se vyrábějí z tzv.
moštových odrůd révy vinné, které mají menší bobule a vysoký obsah aromatických látek, narozdíl od
stolních odrůd révy vinné, které sice mají hrozny velké s velkými sladkými bobulemi s pevnou dužninou, ale pouze nízký obsah aromatických látek.
Podnožové odrůdy (především potomci americké révy Vitis labrusca) se používají zase jen jako podnože pro sazenice běžných odrůd révy vinné za účelem zvýšení odolnosti proti cizopasníkům (především révokazu).
Původní odrůdy, které vznikly samovolným křížením nejpozději v období pozdního středověku a které se staly základem pro vznik novějších odrůd, jsou níže vyznačeny tučně.
VÍNA DLE ZEMĚ VÝROBY VÍN
Seznam nejznámějších vín z celého světa rozdělený dle kontinentů na EVROPSKÁ VÍNA, AMERICKÁ VÍNA, JIHOAMERICKÁ VÍNA, AUSTRALSKÁ VÍNA, AFRICKÁ VÍNA a ASIJSKÁ VÍNA, a dle země výroby vín.
U většiny z uvedených vín se budeme snažit časem uveřejnit foto s detailním popisem vín.
EVROPSKÁ VÍNA
Evropská vína (
EVROPSKÁ VÍNA) dle země výroby vína..
AMERICKÁ VÍNA
První americká vína (
AMERICKÁ VÍNA) se v USA začala vyrábět kolem roku 1564 na Floridě a nyní jsou americká vína z cca 90 % z Kalifornie.
JIHOAMERICKÁ VÍNA
Jihoamerická vína (
JIHOAMERICKÁ VÍNA) dle země výroby vína..
AFRICKÁ VÍNA
Africká vína (
AFRICKÁ VÍNA) dle země výroby vína..
ASIJSKÁ VÍNA
Asijská vína (
ASIJSKÁ VÍNA) jsou na trhu vín poměrně mladá, přestože pěstování vín se v Asii dle archeologů datuje až do doby před 4600 lety. Teprve později byla výroba vína nahrazena dnes již tradičními alkoholickými nápoji z rýže, prosa, čiroku, liči nebo asijské švestky.
AUSTRALSKÁ VÍNA
Australská vína dle země výroby vína..
VÍNA DLE BARVY
Dle barvy rozeznáváme červená vína, růžová vína a bílá vína.
VÍNA DLE OBSAHU CUKRU
Dle obsahu cukru rozeznáváme suchá vína, polosuchá vína, polosladká vína a sladká vína.
DALŠÍ DRUHY VÍN
Další názvosloví a druhy vín, se kterými se můžete při degustaci, v sommelierství a vinařství potkat:
VÍNA DLE OBSAHU CUKRU - U SEKTŮ
U SEKTŮ:
brut nature (přírodně tvrdé)
extra brut (zvláště tvrdé)
brut (tvrdé)
extra sec / extra sec (zvláště suché)
sec (suché)
demi-sec (polosuché)
doux (sladké)
VÍNO
VÍNO - STRÁNKY JIŽ PŘIPRAVUJEME:
JEDNOODRŮDOVÁ VÍNA, CUVEÉ (SMĚSI RŮZNÝCH DRUHŮ VÍN)
PORTSKÁ VÍNA, TAWNY, RUBY, WHITE, SHERRY
ŠUMIVÉ VÍNO, ŠAMPAŇSKÁ VÍNA, SEKTY, PROSECCO
KABINET, POZDNÍ SBĚR, VÝBĚR Z HROZNŮ, VÝBĚR Z BOBULÍ, VÝBĚR Z CIBÉB, BOTRYTICKÝ VÝBĚR, BARRIQUE, SUR LIE
VERMUT, AMERICANO, DEALKOHOLIZOVANÉ VÍNO, PERLIVÉ VÍNO, ŠUMIVÉ VÍNO
VÍNA SOMMELIERSTVI.CZ © MARTIN HOTOVEC 930982 / w 72 / s 7 / p 508 / dbs 1